• September

    27

    2022
  • 941
  • 0
Jak čistit a udržovat rámy plastových oken

Jak čistit a udržovat rámy plastových oken

Jednou z důležitých součástí okna je plastový rám. Postupem času na něm může být vrstva prachu a nečistot, zvláště, bydlíte-li u rušné komunikace. Jak pečovat o rámy plastových oken? Čím se dá okenní rám čistit, aby vydržel dlouho hezký? Podívejte se na tipy do článku.

Jak často čistit okna

Na oknech se usazují nečistoty jako prach, pyl nebo hmyz, které se pak vlivem UV záření do rámů doslova „zažírají“. Plastová okna a rámy je potřeba umývat pravidelně. Pokud budete čištění odkládat, bude pak náročnější okenní rámy udržet v pěkném stavu a bez poškození.

Okna myjte minimálně 2× do roka, ideálně na jaře a na podzim. Záleží na tom, kde bydlíte. V rušném městě s oknem do ulice budete muset okna umývat častěji než v domku na vsi. Bydlíte-li blízko sadů či lesů, asi víte, že se na oknech usazuje žlutý pyl, který je třeba po odkvětu stromů omýt.

Bílé plastové rámy oken, vystavené přímému slunci, během léta párkrát přetřete vlhkým hadrem. Zabráníte tak vzniku černých teček a žlutých skvrn od uhynulého hmyzu.

Při mytí okenních rámů pamatujte na funkční spáru a odvodňovací otvor 

Čištění funkční spáry u plastového okna.
Čištění funkční spáry u plastového okna.

Během mytí oken zkontrolujte odvodňovací otvory v dolní části vnějšího rámu, jsou zakryté plastovou záslepkou zvanou okapnička, a případně je vyčistěte od nečistot. 

Mezi okenním křídlem a rámem je takzvaná funkční spára. Funkční spáru udržujte čistou, aby nedošlo k poškození těsnění, což by ovlivnilo tepelně izolační vlastnosti vašeho okna. Funkční spáru vysajte, žlábek a záhyby vyčistěte starým kartáčkem na zuby.

Podívejte se také na 7 míst, kde čistit plastová okna

Čím čistit rámy plastových oken

Na čištění plastových okenních rámů stačí použít teplou vodu se saponátem, třeba jarem na nádobí, a jemný hadřík. 

Pozor, vyhněte se použití abrazivních čisticích prostředků a brusných past, které mohou rámy poškrábat. Benzín a ředidlo zase mohou plastový povrch poleptat. Vyvarujte se rovněž použití drsné houbičky.

V drogeriích a na internetu seženete speciální prostředky na čištění a údržbu plastů, které plast nejenže vyčistí, ale vytvoří na něm neviditelný ochranný film. Na okenních rámech se pak nečistoty usazují hůře.

Čisté plastové dveře na terasu.
Čisté plastové dveře na terasu.

Jak čistit bílá plastová okna a čím umýt zažloutlé rámy?

Díky moderním technologiím a použité silné UV ochraně současná bílá plastová okna nežloutnou. U starších typů bílých plastových oken už nažloutlý nádech zřejmě vyčistit nepůjde. Bílá okna a parapety dříve zežloutly působením slunečního záření, jelikož měly nedostatečnou UV ochranu. Je možné, že bílý okenní rám už nikdy nebude tak bílý jako u nového plastového okna.

Nejšetrnějším způsobem je použití speciálního čisticího přípravku na bílé plasty.

Z babských rad vyzkoušejte měkké mýdlo na praní. Mýdlo naneste na měkký hadřík, rámy přetřete a nechte chvíli působit. Potom opláchněte.

Sledujte dál náš blog O oknech a získejte další rady a tipy, jak se starat o plastová okna.

© Copyright 2020