• October

    6

    2022
  • 245
  • 0
Plastová okna – slovníček 2: Co je aretace, arkýř, dekompresní dutina, EPDM těsnění, nadsvětlík?

Plastová okna – slovníček 2: Co je aretace, arkýř, dekompresní dutina, EPDM těsnění, nadsvětlík?

Co je EPDM těsnění a dekompresní dutina? Kde najdete nadsvětlík? K čemu slouží aretace? Jak vypadá arkýř? Napoví pokračování okenního slovníčku.

Aretace

Zaaretované plastové okno
Zaaretované plastové okno.

Aretace zajistí, aby se otevřené okenní křídlo samo nezavřelo. Některá plastová okna nebo balkonové dveře jsou vybavené klikou s aretací, pomocí které křídlo zaaretujete – nastavíte otevření do několika poloh.

Arkýř

Arkýř u historické budovy
Arkýř u historické budovy.

Arkýř je okenní výklenek vyčnívající z průčelí budovy. Arkýřové okno je sestavené z několika oken a posazené na nosnících. Arkýře jsou v horních patrech domů, nikoliv v přízemí. Tam bývají jen v případě, že je stavba pouze jednopodlažní a přízemí je zároveň podkrovím. Občas si lidé pletou arkýř s vikýřem. Vikýřová okna jsou ve střešní konstrukci a většinou tvoří se střešní krytinou rovinu.

Arkýř má ozdobnou i praktickou funkci – interiér zvětší a je z něho lepší výhled než z klasického okna. Ozdobné arkýře často najdete u historických budov, jednou z nich je například Štorchův dům na Staroměstském náměstí nebo Daňkův palác v centru Prahy.

Dnes architekti arkýřová okna projektují i u moderních staveb a panelových domů.

Arkýřové okno u moderního domu
Arkýřové okno u moderního domu.

Čtěte také: Výhody plastových, dřevěných i hliníkových oken. Znáte rozdíly?

Dekompresní dutina

Dekompresní dutina je součástí dešťové zábrany umístěné ve funkční spáře plastového okenního rámu. Zabraňuje průniku vody během silného deště, kdy dešťové kapky tlakem narážejí do okna. Dekompresní dutina je takový sběrný žlábek, ve kterém se hromadí voda. Voda pak odtéká odvodňovacími otvory z rámu okna ven na parapet.

EPDM těsnění

Pryžové těsnění plastového okna
Pryžové těsnění plastového okna.

EPDM je směs etylen-propylen-dienového kaučuku. Tento typ pryže je velmi odolný vůči vysokým teplotám, ozónu a UV záření. 

EPDM pryž používají nejčastěji v automobilovém průmyslu, elektrotechnice a ve stavebnictví k výrobě gumového těsnění. Díky své odolnosti je EPDM těsnění součástí okenních rámů plastových oken a dveří. 

Nadsvětlík

Nadsvětlík
Nadsvětlík.

Okenní nadsvětlík je prosklený prostor nad oknem. Záleží na vašem vkusu, který typ oken se vám líbí. Někdy je otvor pro okno příliš velký, proto lidé zvolí plastové okno s nadsvětlíkem. Jindy větší otvor pro okna s nadsvětlíkem naprojektuje projektant na přání klienta.

Nadsvětlíky bývají pevné nebo otevíratelné. Otevřete je ručně pomocí kliky nebo dálkového ovládání. To využívají například v nemocnicích, školách, vstupních halách nebo tělocvičnách, protože tam bývají nadsvětlíky příliš vysoko.

Existují také dveřní nadsvětlíky a boční světlíky. Dveřní nadsvětlík je prostor nad dveřmi, který opticky dveře zvětšuje. Bývají plné nebo prosklené. Setkáte se s nimi u vchodových dveří i u dveří v interiéru. Prosklené nadsvětlíky pouští do chodby nebo vedlejší místnosti více světla a prosvětlí ji. 

Dveřní boční světlíky jsou úzká vertikální okna umístěná na jedné nebo obou stranách vchodových dveří. Hodí se do rodinných domů a komerčních budov, kde je stavební otvor pro dveře moc velký. Oba typy světlíků jsou součástí sestavy rámu jako samotné dveře.

Může se hodit: Co je u okna Uw a jaká hodnota je dobrá?

Odhalte význam dalších pojmů v našem slovníku o oknech.

© Copyright 2020