• November

    10

    2022
  • 898
  • 0
Dvojsklo vs. trojsklo. Zjistěte výhody i nevýhody obou variant

Dvojsklo vs. trojsklo. Zjistěte výhody i nevýhody obou variant

Před koupí moderních plastových oken je třeba zvážit všechny možnosti, aby vám okna dobře sloužila. Jedním z parametrů je počet izolačních skel. Je lepší mít okna s dvojsklem nebo trojsklem? Jaké výhody i nevýhody obě varianty mají? Kdy a proč si vybrat raději dvojsklo, kdy trojsklo? Odpovědi najdete v článku.

Jaký je rozdíl mezi dvojitým sklem a trojsklem?

Tepelně-izolační vlastnosti dvojskla a trojskla

Trojskla mají tři skla, dvojskla dvojité zasklení. Mezi okenními tabulemi je mezera vyplněná plynem. Bývá to buď argon nebo krypton. Plastová okna, která dodáváme, jsou naplněná argonem. Plyn má mnohem lepší tepelně izolační vlastnosti než pouhý vzduch. Jelikož má trojsklo tři okenní tabule a tím pádem dvě vrstvy tohoto plynu, mají okna lepší tepelně izolační vlastnosti než okna s dvojitým zasklením. 

Trojité zasklení může, ve srovnání s dvojsklem, snížit tepelné ztráty přibližně o 20–30 %. To je velkou výhodou, zvlášť v dnešní době, když ceny energií rostou každým rokem.

Skrz plastová okna s dvojsklem prostupuje díky menšímu počtu skel do místnosti více slunečního záření. Okna s trojsklem zase propouští méně tepla z interiéru ven, mají menší hodnotu součinitele Uw.

Kudy z bytu utíká teplo? Ke zjištění tepelných ztrát použijte termokameru. Podívejte se, co znamená hodnota Uw.

Tepelný komfort s kvalitními okny
Tepelný komfort s kvalitními okny.

Zvukově-izolační vlastnosti – které okno tlumí lépe?

Třetí tabule u trojskla může zvýšit vibrace zvuku a zesílit přenos hluku do interiéru, ale ne moc. Záleží na výrobci. U standardních plastových oken s dvojsklem bývá hodnota Rw 31–32 dB, u trojskla 33–34 dB. Trojité zasklení má tedy index vzduchové neprůzvučnosti jen o dva decibely větší. Podívejte se na možnosti zvukové izolace plastových oken.

Cena – dvojsklo vs. trojsklo

Okna s trojsklem jsou dražší než okna s dvojsklem. Avšak pokud si vyberete do oken trojsklo, snížíte si náklady za vytápění. Při rozhodování, kterou variantu zvolit, doporučujeme hledět i na celkové zateplení budovy. Asi by nemělo moc smysl pořizovat okna s dražším trojsklem, když skrze nezateplené stěny domu uniká velké množství tepla.

Pokud máte na nákup oken omezený rozpočet, ale přejete si okna s trojsklem, zvažte pořízení oken s trojsklem pouze na severní a východní stranu domu. Okna s dvojitým zasklením si nechte nainstalovat do ostatních místností v domě, do sklepa a garáže.

Chcete ušetřit?  Moderní okna s dvojsklem, která dodáváme, mají Uw 0,77 W.m-2.K-1, což odpovídá normě na okna u hodnotám oken pasivních domů.

Výhody i nevýhody dvojskla a trojskla

Dvojité a trojité zasklení
Dvojité a trojité zasklení.

Pro lepší přehled shrnujeme výhody i nevýhody obou variant v pár bodech:

Dvojsklo – levnější, „tišší“, lehčí

Výhody oken se dvěma skly:

  • Nižší náklady na pořízení dvojskla.
  • S vrstvenými skly a s jejich rozdílnou tloušťkou lépe tlumí hluk.
  • Okna s dvojsklem jsou lehčí, při častém otevírání nedochází k tak velké zátěži kování.

Nevýhody dvojskla:

  • V zimě na nich může trochu více kondenzovat voda, záleží na celkovém odvětrání místnosti.

Trojsklo – lépe tepelně izoluje v zimě i v létě 

Výhody oken s trojitým sklem:

  • Lepší tepelně izolační vlastnosti trojskla.
  • V oknech s trojsklem během mrazů méně kondenzuje voda a okna se tolik nerosí. 
  • Trojité sklo v interiéru během letních veder lépe izoluje a v místnosti je příjemněji.
  • Trojskla bývají bezpečnější a odolnější proti rozbití.

Nevýhody trojskla:

  • Trojitá skla jsou dražší.
  • Okna se třemi skly mají větší hmotnost a více zatěžují panty a kování.

Kam se hodí trojsklo a kam dvojsklo?

Trojité zasklení bývá vhodnější:

Dům na horách
Dům na horách.

Do místností orientovaných na sever a východ. Tyto místnosti bývají chladnější a okny proudí méně přirozeného světla. Okna na severní straně domu se navíc častěji rosí. K rosení skel zevnitř místnosti dochází v zimních měsících, zvlášť během silných mrazů. Aby se okna nerosila, je důležité ve vlhčích místnostech, jako je koupelna, kuchyň nebo v pokojích, které tolik nevytápíte, častěji větrat.

Do domů na horách, kde bývá dlouhá zima a často fouká vítr se rovněž více hodí do oken trojsklo.

Dvojité zasklení může postačovat:

Rodinný dům nedaleko města
Rodinný dům nedaleko města.

Do místností orientovaných na jih, západ. Dvojité zasklení propouští do interiéru více slunečního záření, což se hodí hlavně v zimě. V létě se naopak může místnost více přehřívat, v porovnání s trojsklem.

Pokud bydlíte v rušné ulici, blízko silničního obchvatu, železnice nebo letiště, vyberte okna s izolačním dvojsklem, avšak s různou tloušťkou skel, s vrstvenými protihlukovými skly a širším distančním rámečkem.

Dvojsklo zpravidla stačí i do budov, které nejsou zateplené a do rekreačních a méně obývaných objektů.

Teď už víte, že izolační trojsklo není pro každého a že není nutné mít v celém domě či bytě pouze jeden typ oken. Počet izolačních skel není jediným parametrem při výběru nových oken.

Důležitý je také počet komor, těsnění, typ distančního rámečku a výztuhy. Podívejte se na 7 tipů, jak vybrat plastová okna.

Máte-li omezené finanční prostředky, budou pro vás okna s dvojitým zasklením dostačující. Není vždy pravdou, že okna s dvěma izolačními skly jsou horší než se třema.

Vyzkoušejte náš kalkulátor plastových oken a zjistěte orientační ceny dvojskla i trojskla.

Čtěte dál okenní blog a objevte další zajímavosti o moderních plastových oknech.

Dvojité sklo je vhodné do panelových domů.

Kolik izolačních skel nakonec zvolit?

Průřez plastového okna s izolačním trojsklem
Průřez plastového okna s izolačním trojsklem.

Teď už víte, že izolační trojsklo není pro každého a že není nutné mít v celém domě či bytě pouze jeden typ oken. Počet izolačních skel není jediným parametrem při výběru. Důležitý je také počet komor, těsnění, typ distančního rámečku a výztuhy. Podívejte se na 7 tipů, jak vybrat plastová okna.

Máte-li omezené finanční prostředky, budou pro vás okna s dvojitým zasklením dostačující. Není pravda, že okna s dvěma izolačními skly jsou horší než se třema.

Nejste si s počtem izolačních skel? Vyzkoušejte náš kalkulátor plastových oken,  zjistěte ceny.

Čtěte dál okenní blog a objevte další zajímavosti o moderních plastových oknech.

© Copyright 2020