• July

    26

    2022
  • 251
  • 0
7 míst, kde je třeba čistit plastová okna. Čistíte?

7 míst, kde je třeba čistit plastová okna. Čistíte?

Čím, jak často čistit plastová okna, skla i další součásti oken? Dají se použít běžné čisticí přípravky? A kterých 7 míst je potřeba do čištění zahrnout? Zjistěte v článku, zda okna čistíte správně.

Mytí oken, to je taková jarní a podzimní klasika. Proč je běžné okna mýt hlavně na jaře a na podzim? Protože v zimě mohou být zamrzlá a umýt je bývá složitější. Také vám otevřenými okny uniká teplo, v dnešní době drahé. V horkém létě okna zase rychle zasychají, navíc si do interiéru pouštíte vedro. Možná by to šlo ještě v létě brzy ráno nebo večer.

Bydlíte u lesa nebo na rušné ulici?

Rovněž záleží, zda bydlíte v čisté přírodě u lesa nebo na rušné ulici velkého města. V prvním případě bude stačit mytí oken opravdu jen dvakrát ročně – na jaře a na podzim. Jestliže ale máte poblíž jehličnaté lesy, můžete mít pár týdnů po jarním umytí okna zanesená velkými nánosy pylu.

Oproti tomu městská okna, žijete-li v rušném centru nebo poblíž silničního průtahu a křižovatek, bývají špinavá třeba už za měsíc. Od tisíců projíždějících aut se hodně práší. Chcete-li mít v městském interiéru dostatek denního světla, bude je potřeba umýt častěji.

A co střešní okna?

Velký liják u střešních oken trochu opláchne největší nečistoty, například „pozdrav“ od ptactva. Nicméně vrstva prachu či pylu na nich většinou zůstává a ruční umytí je potřebné i v případě střešních oken.

Čištění oken, to není jen umytí skla. Co všechno je zapotřebí vyčistit? Zaměřte se na tato místa.

7 míst u plastových oken, která je třeba udržovat

Než se pustíte do mytí oken, nejprve je zapotřebí odstranit vše, co při mytí může překážet. Z vnitřního parapetu sundejte květináče s rostlinami, suvenýry, vystavené fotografie.

1) Vyperte záclony, vyčistěte žaluzie

Sejměte z garnýží záclony a závěsy. Rovnou je hoďte do pračky nebo alespoň pořádně vyklepte. 

Jestliže máte na oknech žaluzie, buď je opatrně otřete mírně navhlčeným hadrem, případně speciálním nástrojem, kartáčem pro čištění žaluzií. Záleží, jestli používáte vertikální nebo horizontální žaluzie a z čeho jsou vyrobené. Mohou být hliníkové, textilní, plastové nebo i ze dřeva, bambusu. Konkrétní čisticí přípravek vám poradí prodejce či dodavatel vašich žaluzií.

Žaluzie se dají většinou odmontovat pomocí odemknutí upevňovacího mechanismu. Avšak pak se s nimi špatně manipuluje. Někdy bývá jednodušší žaluzie čistit přímo na okně – před čištěním rámu a skla.

Čištění žaluzií.

Žaluzie se dají čistit zasucha nebo mokrou cestou. Čištěním nasucho je zbavíte jen prachu. Pokud je na nich i mastnota, například z vaření v kuchyni, bývá účinnější zvolit mokrou cestu. Jak přesně žaluzie čistit, popíšeme v některém z dalších článků.

2) Umyjte rámy oken

Ještě, než se pustíte do mytí skel, mělo by následovat omytí rámů oken. U plastových oken je to důležité. Hlavně na těch bílých a světlých bývá prach dost vidět.

Vyhněte se používání abrazivních čisticích prostředků s brusnými částečkami a rozpouštědel, které mohou rám okna poškodit.

Drsné čisticí pasty mohou rám okna poškrábat. A agresivní rozpouštědla mohou zase rám okna naleptat. Většinou stačí použít teplou vodu s trochou saponátu a jemný hadřík. Po umytí rámy otřete dosucha suchým hadrem. Postup, jak vyčistit hodně znečištěné nebo zašlé rámy, popíšeme v některém z dalších článků.

Spolu s rámy oken otřete a alespoň nahrubo vyčistěte také okenní parapety.

3) Vyčistěte otvory na odtok vody

Plastová okna mívají otvory na odtok vody a vlhkosti. Bývají ve spodní části rámu, jsou většinou vidět po otevření okna. Zkontrolujte, jestli nejsou ucpané, vyčistěte je malým jemným kartáčkem, pomoci může i tupý konec dřevěné špejle. Na čištění malých, hůře přístupných míst se může hodit starý, vyřazený zubní kartáček s jemnými štětinami.

4) Vyčistěte těsnění oken

Aby nejen plastová okna dobře těsnila, bývá na rámech polymerové těsnění. I to může být znečištěné, zaprášené. Zkontrolujte jej, otřete navlhčeným hadříkem s trochou saponátu. Těsnění oken doporučujeme jednou nebo dvakrát ročně přetřít silikonovým olejem. To pomůže udržet pružnost těsnění a prodloužit jeho trvanlivost.

Kontrola a čištění těsnění okna.
Kontrola a čištění těsnění okna.

5) Zkontrolujte a namažte kování

Když už máte v ruce silikonový olej, zkontrolujte a namažte všechny části kování. Stačí pár kapek silikonového oleje na každé místo. Zavírání okna a kování mívají moderní plastová okna na více místech. Všechna prověřte a případně namažte, včetně pantů.

V případě potřeby dotáhněte povolené šrouby. Ale pozor, některé jsou stavěcí a při jejich velkém dotažení by mohlo křídlo okna o rám začít drhnout. Informujte se u dodavatele svých plastových oken, které části je potřeba mazat a udržovat.

6) Umyjte skla oken – ale čím?

Rozprašovač na čištění oken? Jde to i bez něj.
Rozprašovač na čištění oken? Jde to i bez něj.

Jakými prostředky mýt skla oken? V každé drogerii koupíte čisticí prostředek na okna ve formě nádobky s dávkovačem či odměrkou, anebo můžete pořídit čistič oken s rozprašovačem. Ten se více hodí doma na zrcadla. Postačit může i pár kapek jaru a třeba trocha octa do teplé vody. Vytvořte si v kbelíku pěnu. Z této směsi si připravíte tak zvaný rozmývák, rozmývač oken.

Skla oken myjte shora dolů. Rozmývačem a jemným hadříkem omyjte největší nánosy prachu, pylu i zbytky ptačího trusu. Stáhněte špínu dolů stěrkou na okna nebo hadříkem. Vhod může přijít i okenní vysavač. Jsou-li okna hodně znečištěná, vodu si pak vyměňte a umyjte skla znovu.

Používáte-li stěrku na okna s pryžovou (gumovou) lištou, otřete okno od nadbytečné vlhkosti shora dolů a třeba i zleva doprava nebo naopak.

Stěrka na okna.
Stěrka na okna.

Profi umývači oken mívají za opaskem větší hadr, do něhož stěrku po každém tahu hned otřou. Udržují ji tím stále hezky čistou.

Jsou-li okna hodně špinavá, měňte si v kbelíku pravidelně vodu, vždy přidejte pár kapek čistidla nebo postupujte podle návodu výrobce prostředku.

Rohy oken a případné šmouhy rozleštěte papírovou utěrkou. Někdo používá i noviny, ale z těch se může uvolňovat tiskařská barva.

Postupujete-li správně, žádné další leštění už nebývá potřeba.

7) Utřete okenní parapety

Čištění parapetu okna.

Jaký je předposlední krok mytí oken? Dočistěte okenní parapety. Nahrubo je už máte asi vyčištěné z fáze mytí rámů. Ale po umytí oken na nich asi bude pár kapek špinavé vody. Otřete je navlhčeným hadrem, osušte.

Finále okenní čistoty – namontujte žaluzie, pověste záclony

Už máte skoro hotovo. Teď už zbývá jen zpátky upevnit žaluzie, pověsit záclony a závěsy.

Věšení záclon na garnýž okna.
Nakonec pověste záclony a je hotovo.

Přejeme příjemný pohled skrze čistá okna.

© Copyright 2020