• December

    8

    2022
  • 1066
  • 0
Které typy plastových oken existují? Podle křídel, tvaru, skel i způsobu otevírání

Které typy plastových oken existují? Podle křídel, tvaru, skel i způsobu otevírání

Které typy plastových oken existují? Parametrů, podle kterých vybrat okna je mnoho. Okna se liší kvalitou materiálu, tvarem, počtem křídel, způsobem otevírání a dalšími vlastnostmi. Zjistěte, z jakých typů plastových oken si můžete vybrat.

Podle třídy plastového profilu

Moderní plastová okna jsou vyrobená z neměkčeného polyvinylchloridu, označují se zkratkou „PVC-U“, v zahraničí také „uPVC“. Podle tloušťky stěny pohledové části okna, nikoliv vnitřních příček, se plastové profily oken rozlišují na 3 třídy. Požadavky na kvalitu a tloušťku plastových oken a dveří stanovuje norma EN 12608. Jednotlivé třídy mají vliv na stabilitu, odolnost a životnost okna. 

Třída A – tloušťka stěny 3,0 mm (tolerance ± 0,2 mm)

Plastová okna třídy A jsou o 20 % odolnější než u třídy B. Profily se méně prohýbají, kroutí, mají pevnější rohové a šroubové spoje, jsou odolnější proti teplotním výkyvům.

Pokud plánujete koupi oken větších rozměrů, zvolte třídu A. Ostatní třídy nejsou pro velkoformátová okna příliš vhodná. To samé platí u oken s trojsklem, protože jsou těžší. 

Třída B – tloušťka stěny 2,7 mm (tolerance ± 0,2 mm)

Stěny plastových profilů třídy B jsou slabší. Při výrobě výrobci používají o 10 % méně materiálu než při výrobě profilů třídy A. 

Třída C – tloušťka stěny pod 2,5 mm (tolerance ± 0,2 mm)

Plastové profily třídy „C“ jsou nejslabší a v ČR, ani dalších státech Evropské unie by se neměly prodávat.

Může se hodit: Jak zaměřit okna u novostavby i domu v rekonstrukci

Podle konstrukce

Špaletové okno

Špaletová a kastlová okna najdete na starších domech a domech v památkových zónách. Pořizují si je majitelé historických budov a chalup pro zachování stylu budovy. 

Špaletová okna jsou dvoukřídlá, nahoře mohou být doplněna nadsvětlíkem. Venkovní křídla  se otevírají ven, vnitřní křídla dovnitř. Každé okno má vlastní rám. Mezi vnějšími a vnitřními křídly špaletových oken bývá dřevěné ostění. Většinou bývají dřevěná.

Kastlové okno

Kastlové okno
Kastlové okno.

U kastlových oken se vnitřní i venkovní křídlo otevírá do místnosti a obě křídla jsou spojena dřevěným rámem, takzvanou kastlí. 

Jednoduché okno s více izolačními skly

Plastová okna v panelákovém bytě.
Plastová okna v panelákovém bytě.

Okna mají jeden rám, který je osazen izolačním dvojsklem nebo trojsklem. V dnešní době patří mezi nejoblíbenější. Podívejte se na 7 tipů, jak vybrat plastová okna.

Střešní okno

Střešní okno
Střešní okno.

Střešní okno je souběžné se střechou. Podkrovní interiér hezky prosvětlí, avšak v letních měsících bývá v místnosti větší horko. Řešením mohou být rolety. Dnešní moderní střešní okna se dají otevřít i do několika poloh.

Arkýřové okno

Moderní arkýřové okno
Moderní arkýřové okno.

Arkýřové okno je součástí fasády v horních patrech domů. Arkýř je sestavený z několika oken a posazený na nosnících.

Vikýřové okno

Vikýřová okna
Vikýřová okna.

Vikýřová okna jsou ve střešní konstrukci, mají okno ve svislé poloze. Narozdíl od střešního okna s vikýřem zvětšíte obytný prostor, ale je finančně nákladnější.

Podle počtu křídel

Jednokřídlá okna a dveře – okno nebo balkonové dveře mají jen jedno křídlo. 

Dvoukřídlá okna a dveře – okno nebo balkonové dveře mají dvě křídla. Dvoukřídlé okno může mít středový sloupek. U okna bez sloupku se křídlo zavírá do druhého křídla.

Trojkřídlá okna – okno má křídla tři. Tento typ oken bývá méně obvyklý. Trojkřídlé okno je vhodné do větších stavebních otvorů. Mezi jednotlivými křídly má alespoň jeden pevný sloupek.

Podle způsobu otevírání

Fixní okno – fixní okno neotevřete, má pevné zasklení. Hodí se tam, kde potřebujete více denního světla bez potřeby větrání. Například vedle otvíravého okna, do malých stavebních otvorů nebo do horní části fasády, kam běžně nedosáhnete.

Fixní okno v horní části stěny
Fixní okno v horní části stěny.

Otevíravé okno – otvíravé plastové okno jde pouze otevřít, nikoliv vyklopit.

Sklopné okno – sklopné okno můžete sklopit jen do ventilačky. Je vhodné pro menší okna, třeba do sklepa. Zpravidla se takové okno dá po uvolnění pojistného mechanismu vyklopit úplně, například pro potřeby čištění a údržby. 

Otvíravo-sklopné okno – tento typ oken otevřete i vyklopíte do ventilační i jiné polohy.

Otvíravo-sklopné plastové okno
Otvíravo-sklopné plastové okno.

Posuvné okno – u posuvného okna se okenní křídlo neotvírá, ale posouvá do strany. Když je otevřené, nezabírá tolik místa v prostoru. Existují také posuvné balkonové dveře, které jsou ideální pro vstup do prostorné terasy a na větší balkon. 

Podle počtu skel

Profil plastového okna – dvojsklo  a trojsklo
Profil plastového okna – dvojsklo a trojsklo.

Okno s dvojsklem – okno má dvě skleněné tabule. Skrz plastová okna s dvojsklem prostupuje díky menšímu počtu skel do místnosti více slunečního záření. Jsou lehčí a levnější než okna s trojsklem.

Okno s trojsklem – okno s izolačním trojsklem má o něco lepší tepelně-izolační vlastnosti, má však vyšší hmotnost a je cenově nákladnější než dvojsklo. Trojité sklo v interiéru během letních veder lépe izoluje.

Může se hodit: Dvojsklo vs. trojsklo. Zjistěte výhody i nevýhody

Podle tvaru

Okno ve tvaru obdélníku nebo čtverce – klasický tvar plastového, dřevěného, hliníkového okna. Rohy tvoří pravý úhel.

Kruhové, půlkruhové okno – kruhové či půlkruhové okno najdete třeba ve štítech domů, u designových nebo historických staveb..

Obloukové okno – v horní části má okno tvar oblouku.

Okno s horním obloukem
Okno s horním obloukem.

Zkosené okno – okno má tvar lichoběžníku, horní část okna je zkosená.

Mezi další tvary atypických oken patří trojúhelník, kosodélník nebo kosočtverec.

Čtěte dál blog o oknech a získejte další rady pro výběr a používání plastových oken.

© Copyright 2020