• December

    1

    2022
  • 415
  • 0
Plastová okna – slovníček 3: Co je okenní profil, sedmikomora? Jak vypadá fixní okno? Co je gravírování?

Plastová okna – slovníček 3: Co je okenní profil, sedmikomora? Jak vypadá fixní okno? Co je gravírování?

Co je okenní profil, sedmikomora a osmikomora? Kam umístit fixní okno? Jak vypadá gravírování? Odhalte pojmy v dalším díle okenního slovníčku.

Fixní okno

Fixní okno je okno, které nelze otevřít ani sklopit. Je totiž bez okenního křídla a kování. Skleněná tabule je pevně usazená v rámu.

Majitelé domů a bytů fixní okno instalují tam, kde si přejí, aby do místnosti pronikalo denní světlo bez potřeby větrání, například vedle otvíravých oken, do malých otvorů nebo otvorů ve výšce, kam běžně nedosáhnou.

Fixní okna jsou rovněž vhodná pro zákazníky, kteří hledají energeticky úsporná řešení oken například do garáže, dílny, sklepa, na chodbu. Fixní nemají žádné těsnění ani mechanismy pro otevírání, což zároveň usnadňuje údržbu. Tyto typy oken mohou být i bezpečnější vůči nezvaným návštěvám i náhlým lijákům, protože je při odchodu z bytu nemůžete zapomenout nechat otevřená.

Pořizovací cena fixního okna je nižší než u standardního otevíravého či sklopného plastového okna. 

Gravírování

Co je gravírování? Gravírování je jednou z technik úpravy vzhledu skla. Během gravírování brusič pomocí brusného kotouče brousí do skla různé motivy a ornamenty podle přání zákazníka. Gravírováním můžete ozvláštnit sklo oken i interiérových a vstupních dveří.

Gravírování okna je estetickou úpravou, která slouží ke zvýraznění vzhledu skla. Tuto techniku lze využít k výrobě originálních a jedinečných dekorací, které dodají interiéru jedinečný a osobitý charakter.

Gravírování může být vyrobeno s různými hloubkami, což dává možnost vytvořit jedinečné a nápadité designy. Navíc, gravírování je trvalý proces, který zůstává na skle po celou dobu jeho životnosti. To znamená, že se nemusíte bát, že by vzor zmizel nebo se postupem času vytratil.

Gravírování skla také poskytuje možnost lépe chránit vaše soukromí, protože zabraňuje pohledům skrze okno vidění zvenčí. Můžete si vybrat různé motivy a vzory, které vyhovují vašemu stylu a vkusu.

Může se hodit: Rozbité sklo! Co dělat, když se rozbije plastové okno

Okenní profil

Profil plastového okna
Profil plastového okna.

Moderní plastová okna jsou vyrobená z neměkčeného polyvinylchloridu pod zkratkou „uPVC“. Během výrobního procesu okenního profilu se materiál zahřeje a vstříkne do formy. Tím vznikne dlouhý plastový profil, který výrobce po ochlazení nařeže podle požadovaných rozměrů oken zákazníka.

Profil plastových oken tvoří hlavní část konstrukce rámu a křídla okna. Výrobci ještě vkládají do profilu ocelovou výztuhu pro lepší stabilitu rámu. 

U PVC oken se okenní profily liší tloušťkou rámu, takzvanou stavební hloubkou, tloušťkou vnějších stěn a počtem komor. 

Výběr správného profilu je důležitý pro správnou funkčnost a konkrétní místo instalace okna. Profily se liší nejen materiálem, ale také tloušťkou a designem, což ovlivňuje tepelnou izolaci, hlukovou izolaci a bezpečnost okna. Je důležité zvolit správný profil pro danou situaci a potřeby, aby bylo zajištěné optimální fungování okna.

Přemýšlíte, jaký profil oken vybrat? 

Sedmikomora nebo osmikomora

Profil plastového okna je rozdělený na několik samostatných sektorů – komor, neboli dutin, které omezují proudění vzduchu uvnitř rámu. 

Výraz „sedmikomora“ označuje plastové okno se sedmi komorami, „osmikomora“ znamená komor osm. V dnešní době pořídíte okna s maximálně osmi komorami. Na trhu však nejčastěji najdete pětikomorové a šestikomorové profily oken.

Počet komor ovlivňuje tepelnou izolaci plastových oken, avšak jen větší počet komor nezajistí lepší tepelně izolační vlastnosti okna. Tepelnou izolaci ovlivňují další parametry jako je počet izolačních skel, počet a typ těsnění a stavební hloubka profilu. Nová plastová okna vybírejte na základě hodnoty Uw – součinitele prostupu tepla.

Čtěte také: Bydlíte u rušné ulice? Poznejte možnosti zvukové izolace oken

Odhalte význam dalších pojmů v našem slovníku o oknech.

© Copyright 2020