• October

    13

    2022
  • 179
  • 0
Bydlíte u rušné ulice? Poznejte možnosti zvukové izolace oken

Bydlíte u rušné ulice? Poznejte možnosti zvukové izolace oken

Máte-li byt nebo dům v centru města, bývá okolo vás asi často hluk z rušných ulic. Jak dobře plastová okna tlumí hluk? Zjistěte, jaká okna vybrat, zda má lepší zvukově izolační vlastnosti dvojsklo nebo trojsklo a jak fungují protihluková skla.

Co znamená hodnota Rw?

Hodnotou Rw odborníci vyjadřují schopnost zvukové izolace oken, takzvaný „index vzduchové neprůzvučnosti“. Je vyjádřený v decibelech (dB). Čím je index Rw vyšší, tím mají okna vyšší schopnost tlumit hluk z vnějšího prostředí. Pokud plánujete pořízení nových plastových oken, je Rw ukazatelem, který by vás měl zajímat.

Rušná ulice v centru Prahy
Rušná ulice v centru Prahy.

Podívejte se na pár příkladů, kolik decibelů hluku vytváří různá zařízení a dopravní prostředky:

  • vysavač, fén na vlasy  –  70 dB,
  • jedoucí vlak – 90 dB,
  • sbíječka, motorová pila – 100 dB,
  • start tryskového letadla – 130 dB.

Dlouhodobé vystavení hluku nad 80 dB, což je zhruba jako zvuk kamionu na rušné silnici, může ovlivnit kvalitu spánku, soustředění a být škodlivé pro fyzickou a duševní pohodu. Proto je dnes správná hluková a zvuková izolace důležitá.

Možnosti zvukové izolace plastových oken

Okna jsou nejslabším místem stěn domu. Bydlíte-li v rušné oblasti, je výběr vhodných plastových důležitý. Zvukově-izolační vlastnosti oken je možné zvýšit: 

  • kombinací skel s různou tloušťkou – vnější tabule by měla být silnější než vnitřní,
  • zvětšením prostoru mezi skly, 
  • vyplněním meziskelního rámečku vzácným plynem, jako je argon nebo krypton, 
  • použitím speciálních vrstvených protihlukových skel,
  • výběrem oken se třemi těsněními, 
  • při montáži okna jej utěsnit speciální akustickou pěnou.

Aby plastová okna a balkonové dveře měly dobré akustické izolační vlastnosti, je nutné, aby váš dodavatel okna správně namontoval, usadil do ostění a aby okenní křídlo dobře doléhalo po celém obvodu rámu.

Podívejte se na výhody značky Absolut okna

Tlumí hluk lépe dvojité nebo trojité zasklení?

Typy izolačních skel
Typy izolačních skel – dvojsklo a trojsklo.

Okna s dvojitým zasklením se skládají ze dvou okenních tabulí. Okna s izolačním trojsklem mají tři okenní tabule.

Mezi tabulemi je prostor vyplněný vzduchem nebo plyny, jako je argon nebo krypton. Meziskelní rámeček vytváří zvukovou izolaci a funguje jako bariéra pro průniku chladu, hluku a úniku tepla z interiéru. 

Běžné dvojsklo má téměř stejné protihlukové vlastnosti jako trojsklo. Oba typy izolačních skel utlumí běžné zvuky z ulice. Pro lepší tlumení hluku zvolte skleněné tabule s různou tloušťkou a s širším distančním rámečkem. Pro ještě lepší zvukově-izolační vlastnosti jsou vhodná protihluková skla. 

Může se hodit: 7 tipů, jak vybrat plastová okna, které parametry jsou důležité?

Jaký je index neprůzvučnosti u izolačního dvojskla a trojskla?

Záleží na výrobci, ale u standardních plastových oken s dvojsklem bývá hodnota Rw 31–32 dB, u trojskla 33–34 dB. Při kombinaci skel různých tlouštěk je možné zvýšit index neprůzvučnosti na 40 dB a u speciálních vrstvených protihlukových skel dokonce na 50 dB.

Jak fungují protihluková okna

Protihluková okna vám pomohou eliminovat nepříjemný hluk z rušného města, dálnice, stavebních zón, železnice nebo od hlasitých zvířat. 

Každý předmět má určitou frekvenci, při které se rozvibruje. Okna snižující hluk fungují tak, že zpomalují přenos zvukových vln. Fungují jako bariéra hluku z ulice. 

Protihluková okna mají vrstvené okenní tabule nestejné tloušťky se širším distančním rámečkem. Když je tloušťka skla rozdílná, okno lépe tlumí zvuky s různými frekvencemi.

Žena relaxující u francouzského okna
Žena relaxující u francouzského okna.

O protihlukových možnostech se poraďte s prodejcem

S výběrem plastových oken do rušných oblastí vám pomůže prodejce. Navrhne ideální řešení, včetně ceny. Pro zjištění orientační ceny oken a balkonových dveří vyzkoušejte náš kalkulátor.

Prostor mezi okenními skly Stollar, která dodáváme pod značkou Absolut okna, je naplněn argonem. Tento vzácný plyn má mnohem lepší tepelné a zvukové izolační vlastnosti než vzduch. V nabídce máme také bezpečnostní vrstvená skla se zvýšenou zvukovou izolací. Možnost výběru mezi dvojsklem a trojsklem je samozřejmostí.

Čtěte dál blog o oknech a získejte další rady pro výběr a používání plastových oken.

© Copyright 2020