• August

    9

    2022
  • 373
  • 0
7 tipů, jak vybrat plastová okna. Které parametry jsou důležité?

7 tipů, jak vybrat plastová okna. Které parametry jsou důležité?

Plánujete si pořídit plastová okna? Podívejte se, na které faktory hledět, co je důležité a jak ideálně postupovat při jejich výběru okenních rámů. Zjistěte, jak vybrat vhodný typ plastových oken.

Okna a dveře patří mezi důležité prvky domu i bytu. Vybírat okna není jako vybírat gauč nebo skříň, protože okna si pořizujete na desítky let, ne pouze na rok či dekádu. Při výběru oken je třeba vzít v úvahu styl, tvar, barvu, dekor a hlavně i funkčnost a energetickou úspornost. Je toho hodně, co je potřeba promyslet.

Podívejte se, jak postupovat při výběru plastových oken.

1) Styl plastových oken

Nejprve si vyberte, jaký styl oken se vám líbí. Zda to jsou okna se středovým sloupkem nebo ne, s meziskelní mřížkou či bez. Mřížka rozděluje okenní tabuli na menší části a má estetickou funkci. Čím méně mřížek, tím moderněji prostor vypadá.

2) Barva a dekor okenních rámů

Plastové okno v dekoru dřeva.
Plastové okno v dekoru dřeva.

V dnešní době seženete plastová okna v mnoha barevných odstínech, imitacích dřeva i kovu. Barvu oken slaďte s barvou dveří, garážových vrat a také s barvou fasády. Můžete si zvolit jednostranný nebo oboustranný dekor, to znamená, že okenní rám má jinou barvu do ulice a jinou do interiéru.

Náš výrobce STOLLAR vyrábí okna z vysoce kvalitních německých rámů. Barvy zůstávají syté a bílá barva nežloutne. Celou škálu barev naleznete v našem internetovém vzorníku.

3) Způsob otevírání

Způsob otevírání plastového okna.
Způsob otevírání plastového okna.

Dalším parametrem je způsob otevírání oken. Můžete si vybrat okna s levým nebo pravým otevíráním, výklopnou okenní tabulí či okno, které otevřít nepůjde vůbec. Takové postačuje například v suterénu nebo garáži. 

3) Počet izolačních skel

Izolační dvojsklo a trojsklo.
Izolační dvojsklo a trojsklo.

Nyní je třeba zvážit, zda chcete na plastová okna dvojsklo nebo trojsklo. Trojsklo má lepší tepelně izolační vlastnosti, ušetříte s ním za vytápění a více zabraňuje rosení oken v zimních měsících nebo v prostorách s nižším volným prouděním vzduchu. Do pasivních domů se montují okna pouze s izolačním trojsklem. Dvojsklo je naopak levnější a lehčí, což se hodí pro otevíratelná okna větších rozměrů. 

Často si lidé myslí, že trojsklo více izoluje i proti hluku, to však není pravda. Počet skel nemá vliv na propustnost hluku.

Počet vrstev skel zvolte podle toho, na jakou světovou stranu a v jaké části domu se místnost nachází. Na chodbě, spižírně, v zimní zahradě a garáži zpravidla postačí dvojsklo.

Pro zajímavost, prostor mezi okenním skly, která dodáváme, je naplněn argonem, který má mnohem lepší tepelně izolační vlastnosti než pouhý vzduch.

4) Počet komor plastových oken

Průřez plastového okenního rámu.
Průřez plastového okenního rámu.

Komory rozdělují profil okna na několik samostatných sektorů. Ovlivňují tepelnou izolaci plastového okenního rámu. Komory nejsou všechny stejné, největší je středová komora, kde je výztuha.

Dříve byly na trhu tříkomorová a čtyřkomorová okna, ty už však dnes nejsou vyhovující. V současnosti výrobci nabízí nejčastěji pětikomorové a šestikomorové profily oken, maximální počet komor bývá osm. Sedmi a 8komorová okna mají větší stavební hloubku, silnější zasklení a poskytují lepší izolaci.

Při stavební hloubce profilů 70 a více milimetrů však není počet komor podstatným parametrem. K největším ztrátám tepla dochází ve funkční spáře, kde je umístěné těsnění.

5) Počet těsnění

Instalace plastového okna s černým těsněním.
Instalace plastového okna s černým těsněním.

Místo, kde se setkává okenní rám s okenním křídlem, se nazývá funkční spára. A právě tam najdete obvodové těsnění, které zabraňuje únikům tepla a izoluje proti hluku.

Do plastových oken výrobci zabudovávají buď dvě těsnění – vnitřní a vnější, takzvané dorazové. Anebo tři těsnění, kdy mezi vnitřním a vnějším těsněním je ještě jedno středové. 

Při výběru plastových oken je počet těsnění důležitějším parametrem než počet komor. Lepší tepelnou a zvukovou izolaci mají okna se třemi těsněními. Středové těsnění slouží nejen jako zábrana při pronikání studeného vzduchu do interiéru a zatékání dešťové vody, ale také zadržuje proniknutí nečistot z odvodňovacích kanálků. U okenních rámů s dvojitým dorazovým těsněním může dojít k častější kondenzaci vody.

6) Distanční rámeček

Distanční rámeček najdete po celém obvodu skleněných tabulí. Voda nejvíce kondenzuje v okrajích a ve spodní části izolačních skel a tam právě dochází k rosení oken. Kondenzaci vody ovlivňuje materiál, ze kterého je distanční rámeček vyrobený.

Existují rámečky z hliníku, nerezu a takzvané „teplé“ distanční rámečky z plastu. Kovové meziskelní rámečky mohou způsobovat rosení okrajů skel. Nekovové rámečky jsou vyrobené ze speciálního termoplastu, bývají potažené kovovou fólií.

Standardem by měly být teplé meziskelní rámečky, které zamezují rosení oken. Ne všichni výrobci je však do oken zabudovávají.

7) Výrobce a dodavatel plastových oken

Výroba plastového okna.
Výroba plastového okna.

Významnou roli při výběru hraje také firma, od které si okna pořídíte. Vyberte raději takovou, kde vám okna namontují i se zárukou. Ptejte si, které materiály a okenní výztuhy při výrobě používají. 

Odborníci společnosti Absolut okna vám okna zaměří a dodají v krátkých časových lhůtách. Zaškolení pracovníci zajistí montáž a instalaci. V případě instalace námi získáte dvouletou záruku. 

S výběrem plastových oken, balkonových a terasových dveří vám pomůže cenový kalkulátor.

Jak vybrat plastová okna? Resumé

Jak vidno, vybrat správná plastová okna není jednoduché. Pamatujte na to, že vám budou okna sloužit dlouhá léta. Záleží rovněž na vašich finančních možnostech a preferencích. 

Pokud chcete, aby se vám okna nerosila a preferujte nejvyšší tepelně izolační vlastnosti, zvolte izolační trojsklo, tři těsnění a nekovový teplý rámeček. Jestli vás limituje cena, vyberte plastová okna s dvojsklem. I ta váš interiér zkrášlí a dobře tepelně izolují. Dodavatele se také zeptejte, zda mají rámy ocelovou výztuhu.

Čtěte dál okenní blog a zjistěte zajímavosti o moderních plastových oknech.

© Copyright 2020