• August

    23

    2022
  • 264
  • 0
Rozbité sklo! Co dělat, když se rozbije plastové okno

Rozbité sklo! Co dělat, když se rozbije plastové okno

Plastová okna jsou odolná. Někdy se však stane nehoda a dojde k rozbití oken buď zevnitř nebo i zvenku. Někdo může do okna nechtěně bouchnout při stěhování nebo zvenku přiletí kámen. Co dělat, když se rozbije okenní tabule u plastového okna?

Plastová okna jsou bezpečná

Kvalitní plastová okna jsou vyrobená z odolných a pevných profilů. Jsou zasklená izolačním dvojsklem nebo trojsklem. Výrobci se musí držet závazných norem, ti solidní vlastní certifikáty vlastností výrobku a bezpečnostní certifikáty.

Jak se rozbije plastové okno?

Okenní tabuli může rozbít hozený kámen či úder nějakého předmětu. K poškození plastového okna může také dojít například při stěhování nebo v případě, kdy necháte otevřená okna během silné bouřky a okno celou noc naráží do rámu. Náhodný náraz okna při průvanu by však sklo v okně rozbít neměl.

Rozbitá skleněná tabule.
Rozbitá skleněná tabule.

Co dělat, když je rozbité sklo u plastového okna

Může se stát, že okenní sklo praskne, ale stále drží pohromadě. V horším případě je ve skle díra. 

Okenní tabuli, i s malou prasklinou, je potřeba co nejdříve vyměnit. Rozbité sklo už neopravíte. Prasklina snižuje tepelnou izolaci okna a při nárazu se může sklo vysypat. Rozbitou skleněnou tabuli opatrně přelepte lepící páskou a okno nepoužívejte. Ihned kontaktujte svého prodejce oken, sklenáře nebo firmu, která zasklení plastových oken zajišťuje.

Dodavatel od vás zřejmě bude potřebovat informace o rozbitém skle – typ a rozměr okna, tloušťku rámu, počet izolačních skel, typ distančního rámečku. Tyto informace najdete na faktuře, záručním listě nebo v jiné dokumentaci. Některá plastová okna mívají nalepený štítek na vnitřní části konstrukce okna. Záleží na konkrétním dodavateli. Někdy zjišťuje typ plastového okna a zasklení servisní technik přímo na místě a okno si změří.

Co se střepy z rozbitého okna?

Střepy na podlaze zameťte a vysajte vysavačem.
Střepy na podlaze zameťte a vysajte vysavačem.

Zajistěte, aby se ke střepům nedostaly děti a domácí zvířata. Střepy na podlaze zameťte a pečlivě vysajte vysavačem. Větší kousky skla vyhoďte do kontejneru na barevné sklo, nikoliv čiré, jelikož sklo má slabý modrozelený nádech.

Před příjezdem servisního technika zajistěte, aby byl k oknu dobrý přístup. Sundejte závěsy a nábytek odsuňte stranou.

Z bezpečnostních důvodů sklo v okně nevyměňujte sami

Nedoporučujeme „samovýměnu“ okna. Při neodborném zásahu do okna hrozí poškození rámu nebo ošklivé zranění. Výměnu okenní tabule nechte raději na proškoleném technikovi.

Jak probíhá výměna okenního skla?

Izolační dvojsklo nebo trojsklo je vyrobené jako „sendvič“. Oprava probíhá tak, že celé okno technik vyjme a vloží do rámu celé nové dvojsklo nebo trojsklo. Nelze tedy vyměnit pouze jednu okenní tabuli.

Ať vám plastová okna slouží bez rozbití napořád!

Sledujte blog o oknech a objevte další rady a tipy týkající se plastových oken.

© Copyright 2020