• November

    3

    2022
  • 316
  • 0
Balkonové dveře – které vybrat a podle čeho?

Balkonové dveře – které vybrat a podle čeho?

Balkonové dveře si pořizují obyvatelé bytů v panelovém domě a rodinných domů bez ohledu na to, zda mají balkon v přízemí nebo ve vyšším patře. Dveře na balkon mohou mít dnes různou podobu. Které základní typy existují? Podívejte se, jak balkonové dveře fungují a jaké jsou možnosti otevírání. Zjistěte výhody i nevýhody plastových balkonových dveří.

Z jakých materiálů okenáři vyrábí balkonové dveře?

Balkonové dveře bývají z plastu, dřeva, hliníku nebo dřevohliníku. Záleží na typu dveří a jak velký formát skleněných tabulí preferujete. 

Plastové dveře na balkon mají stejný okenní profil jako okna a na okno je mohou výrobci napojit. Tím se odlišují od posuvných dveří na terasu. Profil posuvných dveří je robustnější, dveře mají větší tloušťku rámu než okna. Pokud si přejete velkoformátovou prosklenou stěnu, zvolte posuvné dveře. Křídlové dveře na balkon nejsou vhodné pro velkoformátové zasklení.

V článku Výhody plastových, dřevěných a hliníkových oken popisujeme rozdíly mezi jednotlivým materiálem. Níže uvádíme vlastnosti dveří z plastu.

Okenáři plastová okna a balkonové dveře vyrábí z neměkčeného polyvinylchloridu, neboli uPVC. Tento typ PVC je tvrdý, tuhý a neohebný. Pro zvýšení pevnosti, bezpečnosti a životnosti výrobci vkládají do plastového profilu ocelovou výztuhu.

Stejně jako okna, i balkonové dveře mohou mít dvojité nebo trojité zasklení.

Výhody a nevýhody plastových balkonových dveří

Výhody – odolnost, údržba, vzhled i cena dveří

Jsou cenově dostupné

Plastové balkonové dveře jsou levnější než dřevěné nebo hliníkové.

Dobře se udržují

Dvakrát za rok stačí dveře otřít jemným hadříkem namočeným v teplé vodě s trochou saponátu, stejně, jako u oken. Podívejte se, jak čistit plastová okna.

Jsou odolné

Moderní balkonové dveře z uPVC plastu si zákazníci oblíbili díky odolnosti a pevnosti. Jsou tvarově stálé a odolné vůči slunečnímu záření, větru, dešti, sněhu. 

Mají mnoho barev a dekorů

Když se řekne „plastové okno“, možná si představíte okno či dveře v bílém rámu. Dnes si ale vyberete z mnoha barevných provedení a imitací dřeva. Pěkně sladíte podobu vchodových dveří s balkonovými i s okny.

A co nevýhody plastových dveří?

Všechny materiály změnou teploty mění svůj objem a rozměry – buď se roztahují, anebo smršťují. Plastové dveře mají o malinko větší tepelnou rozpínavost než dřevěné a hliníkové. Zjistěte, jak připravit okna a dveře na zimu.

Typy dveří na balkon

Které typy dveří na balkon si můžete pořídit?

1) Klasické křídlové balkonové dveře

Křídlové balkonové dveře
Křídlové balkonové dveře.

Klasické balkonové dveře jsou jednokřídlé či dvoukřídlé – mají jednu nebo dvě skleněné tabule.

Stejně jako u oken, křídlo balkonových dveří můžete vyklopit do větrací polohy. Pro horké letní dny je opatřete roletami nebo si pořiďte závěsy.

U křídlových dveří si můžete vybrat, zda preferujete otevírání dovnitř nebo ven. Častěji si však zákaznicí zvolí otevírání dovnitř, protože na balkoně většinou bývá pro otevření dveří málo místa. Nevýhodou běžných balkonových dveří je, že při otevření zabírají v bytě kus prostoru. 

Výška prahu u křídlových balkonových dveří je stejná jako u okenního rámu, případně nižší, podobná prahu u vchodových dveří. 

Díky své jednoduché konstrukci je mohou okenáři snadno nainstalovat. Jsou lehčí než posuvné dveře.

Je možné balkonové dveře zamknout?

Existují dvě varianty zavíracího systému dveří na balkon:

  1. Klika – madlo. Zevnitř dveře ovládáte klikou, zvenku madlem. Pomocí madla křídlo z venkovní strany lehce přitáhnete a přivřete.
     
  2. Klika – klika. Klika je z obou stran dveří.

Pořídit si můžete i uzamykatelné kliky dveří nebo kliky s pojistkou.

Jednokřídlé balkonové dveře

Jednokřídlé balkonové dveře
Jednokřídlé balkonové dveře.

V panelových bytech bývají jednokřídlé balkonové dveře často součástí sestavy s oknem. Okno je na levé nebo pravé straně od dveří. 

Dvoukřídlé balkonové dveře

Dvoukřídlé balkonové dveře
Dvoukřídlé balkonové dveře.

Dvoukřídlé balkonové dveře mají dvě prosklená křídla. Hodí se na terasu nebo prostorný balkon. S dvoukřídlými dveřmi budete mít lepší výhled na město, zahradu, dvorek, a do místnosti vám bude proudit více přirozeného světla než přes jednokřídlé balkonové dveře.

2) Posuvné balkonové dveře

Posuvné balkonové dveře
Posuvné balkonové dveře.

Posuvné dveře na balkon bývají v moderních rodinných domech, ale i v hotelech, kancelářských budovách. Posuvné balkonové dveře můžete posouvat do strany, do boku. Při otevírání nezabírají místo, což je jejich velkou výhodou. Jsou ideální pro vstup do prostorné terasy i na větší balkon. 

Existují dva typy – posuvně-sklopné dveře a zdvižně-posuvné dveře. Oproti klasickým balkonovým dveřím jsou finančně nákladnější. 

O posuvných dveřích budeme více psát v jednom z dalších článků.

Ohledně výběru balkonových dveří je lepší domluvit se s odborníky. Pomohou vám vybrat nejlepší variantu pro váš dům či byt. Vyzkoušejte náš kalkulátor a zjistěte si orientační cenu dveří na balkon.

Čtěte dál blog o oknech a získejte další rady pro výběr a používání plastových oken i dveří.

© Copyright 2020