• November

    17

    2022
  • 1249
  • 0
5 kroků seřízení plastových oken na zimu

5 kroků seřízení plastových oken na zimu

Je potřeba se o plastová okna v zimě speciálně starat, připravit je na zimní provoz? Mohou se vlivem nízkých teplot rozměrově zmenšit? Zjistěte vše důležité o používání plastových oken v zimě, aby vám sloužily mnoho let.

Tepelná roztažnost plastových oken

Plastová okna jsou odolná slunečnímu záření, větru, dešti, sněhu. Všechny materiály změnou teploty mění svůj objem a rozměry – buď se roztahují, anebo smršťují, stejně tak okna. 

Během horkých letních dnů se nejen plastová okna a dveře, ale i jiné materiály, roztahují. Naopak při silných mrazech zase smršťují. Tuto změnu okem asi nezaznamenáte. Jakmile se venkovní teplota stabilizuje, okna a dveře se vrátí do původního stavu bez trvalého poškození. 

Pohled skrz okno na zahradu v zimě
Pohled skrz okno na zahradu v zimě.

To, jaký vliv bude mít na vaše okna změna teplot, záleží na kvalitě plastového profilu, síle ocelové výztuhy i počtu zavíracích bodů v kování. Plastová okna, která dodáváme, mají pevnou ocelovou výztuhu.

Kvalitní okna tepelná roztažnost nepoškodí, ale může se stát, že budete mít menší potíže s jejich otevíráním a zavíráním. V takovém případě je potřeba plastová okna seřídit.

Podívejte se, jak okna připravit na zimní období.

Jak provést seřízení plastových oken na zimu

1) Odstraňte nečistoty z oken i rámů

Čištění okenního rámu
Čištění okenního rámu.

Během roku se na oknech nahromadí nečistoty, zbytky hmyzu a pyl. Ideálně na podzim okna umyjte teplou jarovou vodou nebo roztokem vody a čističe oken, který zakoupíte v drogerii. Omyjte také těsnění, může být zaprášené. Nakonec skla vyleštěte čističem na skleněné povrchy. Použijte jemný hadřík.

Vyčistěte okenní rám a funkční spáru včetně odvodňovacích otvorů ve spodní části rámu okna. Funkční spára je prostor mezi křídlem okna a rámem. V tomto místě doléhá okenní křídlo na rám. Je-li funkční spára příliš zanesená, zkuste nečistoty odstranit menším měkkým kartáčkem nebo starým kartáčkem na zuby.

Čtěte také: Jak čistit plastová okna.

2) Zkontrolujte těsnění oken

Rám plastového okna s těsněním
Rám plastového okna s těsněním.

Během čištění plastových oken zkontrolujte také těsnění. Těsnění je dobré jednou ročně přetřít silikonovým olejem. Prodloužíte tak jeho pružnost a životnost. Správně fungující těsnění by se mělo po zmáčknutí vrátit do původního tvaru.

Ztrouchnivělé nebo poškozené těsnění vyměňte.

3) Promažte okenní kování

Kování plastového okna
Kování plastového okna.

Moderní plastová okna mají kování po celém svém obvodu. Kování oken i dveří je třeba 1–2× ročně, ideálně před zimou, zkontrolovat a promazat. Jinak se bude kování pohybovat „nasucho“ a dojde k jeho nadměrnému opotřebování. 

K promazání okenního kování použijte silikonový olej, případně olej na šicí stroje či vazelínu. Promažte panty, zavírací body, čepy, táhla, křídlové nůžky a další pohyblivé části kování. Tam, kde vidíte v kování otvor, kápněte dovnitř trochu oleje.

Pokud si všimnete, že jsou volné upevňovací šrouby, pomocí kterých je kování připevněné do rámu a křídla, dotáhněte je šroubovákem nebo vhodným klíčem.

Zeptejte se svého dodavatele oken. Měl by vás informovat, jak provést údržbu oken, popřípadě kde a čím okna promazávat.

4) Prověřte, zda je potřeba okna seřídit

Seřízení plastového okna
Seřízení plastového okna.

Vyzkoušejte, zda je možné klikou snadno otáčet a jestli při zavírání okenní křídlo nedrhne o rám. Křídlo by mělo rovnoměrně doléhat do rámu po celém obvodu.

Pokud jdou vaše okna špatně zavřít, bude potřeba je seřídit. Pak budou navíc lépe těsnit. K seřízení je většinou nutné přistoupit u starších plastových oken, protože u nich kvůli změnám teplot během několika sezón zřejmě docházelo k roztahování a smršťování.

Udělejte si malý test pomocí lepicí pásky. Díky tomu zjistíte, zda je nutné okna seřizovat. Podrobný postup uvádíme v článku o seřízení plastových oken.

5) Zvyšte přítlak oken

Seřízení přítlaku okna
Seřízení přítlaku okna.

Excentrický čep, který bývá součástí kování plastových oken, slouží ke zvýšení přítlaku oken. Čepy mají různé tvary. Nejčastěji je čep kulatý, takzvaný IS čep, nebo oválný rýglující čep. Po otevření okna čepy najdete na svislé hraně okenního křídla. Aby v zimě okna správně těsnila, je dobré zvýšit přítlak okenního křídla.

Jak zvýšit přítlak oken? Nejprve kování očistěte a promažte. Potom 3mm inbusovým klíčem čep otočte ve směru hodinových ručiček – směrem do exteriéru. Máte-li oválný čep, použijte plochý klíč. Otáčejte maximálně o 90 stupňů.

Na jaře vraťte čep do původní polohy, aby nedocházelo ke zbytečnému opotřebovávání těsnění. 

Využijte další rady pro používání plastových oken na našem blogu.

© Copyright 2020