• July

    12

    2022
  • 165
  • 0
10 mýtů pro plastová okna – Znáte je?

10 mýtů pro plastová okna – Znáte je?

Plastová okna se kroutí, interiér úplně izolují a tvoří se pak doma plísně, po čase jdou špatně zavírat, jsou vyrobená ze škodlivých materiálů,…“ Okolo plastových oken panuje mnoho mýtů a nesmyslů. Anebo je něco z toho pravda? Odhalte v článku.

1) Plastová okna se kroutí – mýtus

Plastová okna se časem kroutí, protože plastový rám není moc pevný. Mýtus. 

Moderní profily plastových oken jsou velice pevné, robustní, odolávají v horkých letních dnech i třeskutých zimách. Plastová okna jsou na trhu už desítky let. Vývojáři výrobců měli mnoho času, aby materiály i profily oken přivedli takřka k dokonalosti.

2) Plastová okna způsobují plísně – mýtus

Plastová okna zcela utěsní interiér. Vzduch pak nemůže cirkulovat a v mísnostech se tvoří plísně. Je to pravda? Mýtus. 

Pravdou je, že mezi vlastnosti plastových oken patří dobré utěsnění interiéru. Ale to je spíš výhoda, která vede k úsporám nákladů na vytápění. Obdobného zamezení únikům tepla (a v horkém létě příjemného chladu) však docílíte i s jinými typy moderních oken, ať už jsou z kovových či dřevěných profilů.

Pokud zvolíte kvalitní plastová okna, jejich profily mají sofistikovaný systém mikroventilace a přirozeného větrání. Jestliže doma nepoužíváte rekuperaci, doporučujeme i tak pravidelně větrat pro zajištění „čerstvého“ vzduchu.

I když mají moderní plastová okna pokročilý systém mikroventilace, větrání je stále důležité.
I když mají moderní plastová okna pokročilý systém mikroventilace, větrání je stále důležité.

3) Plastová škodí životnímu prostředí – mýtus

Plastová okna jsou škodlivá pro životní prostředí. Pravda? Spíš naopak. 

Plastová okna jsou vyrobená samozřejmě z plastu. A plast se dá, narozdíl třeba od dřeva, dobře recyklovat. Materiály pro výrobu plastových oken mohou být z recyklovaných surovin, které by jinak skončily na skládce odpadů nebo ve spalovně. Místo toho z nich máte pěkná, moderní a kvalitní okna. Není to lepší, než kácet mnoho stromů? Dalším plusem je šetření životního prostředí díky výborným izolačním vlastnostem plastových oken. Protopíte méně, spálíte méně.

4) Plastová okna jsou vyrobená ze škodlivého plastu – mýtus

Plastová okna jsou z jedovatého plastu. Ano, okna jsou z plastu, ne ale zdraví škodlivého. 

Nejedná se o starší typy plastů, jako je například polyvinylchlorid (PVC). Moderní plastová okna na linkách vznikají například z UPVC, což označuje neměkčený polyvinylchlorid. Víte, že jednou z hlavních složek plastových oken je sůl?

5) Plastová okna zežloutnou – mýtus

Plastová okna zežloutnou – kdysi to možná u některých oken částečně platilo, což je bohužel zřejmě důvodem, že se z této informace stal rozšířený mýtus.

Plastová okna dnešní doby jsou vysoce trvanlivá, profily obsahují UV složky, výroba oken je velice přesná, s vysokými nároky na kvalitu a odolnost. Díky tomu si mohou výrobci dovolit svým zákazníkům dopřávat dlouhé záruční lhůty. Ne, kvalitní plastová okna, ani rámy balkonových dveří nezežloutnou. I po mnoha letech zůstávají hezky bílé (pokud nemáte barevnou variantu).

Odolný rám, profil plastového okna.
Odolný rám, profil plastového okna.

6) Plastová okna jsou málo bezpečná – mýtus

Plastová okna jsou málo bezpečná a nezadrží nezvanou návštěvu. Mýtus. 

Kvalitní plastová okna i dveře jsou vyrobené z vysoce odolných a pevných profilů, jež bývají vyztužené galvanizovaným kovem. Stejně tak zasklení dnes není tvořené jednou slabou skleněnou tabulkou, ale pevným dvojsklem nebo dokonce trojsklem. 

Plastová okna zastaví vniku zlodějů stejně dobře nebo ještě lépe, než jiné typy oken. Je pravdou, že sklo není zcela nerozbitné. Proto asi každý, kdo vlastní cenné kousky, umělecká díla, drahé kovy, zbraně, musí volit další stupně ochrany interiérů, jako jsou bezpečnostní fólie, zabezpečovací a kamerové systémy. Pravděpodobně nikdo se nespoléhá jen na neprostupnost oken.

7) Plastová okna jsou velmi hořlavá – mýtus

Plastová okna jsou velmi hořlavá, stačí vedle škrtnou zápalkou a hned hoří celý byt. Opět mýtus.

Materiál UPVC, z něhož bývají plastová okna vyrobená, naopak zpomaluje hoření. Z pohledu požární bezpečnosti má mnohem lepší vlastnosti než například okna dřevěná.

8) Plastová okna vypadají jako …plastová a jsou ošklivá – mýtus

Plastová okna vypadají „lacině“ a ošklivě, prostě jako vyrobená z plastu.

Možná kdysi. V současnosti je to další z mnoha mýtů, které někdy mezi lidmi kolují. 

Profily plastových oken 21. století mohou mít různou podobu, která je závislá i na jejich ceně. Čím dražší a kvalitnější okna jsou, tím mívají propracovanější detaily. Pokud si vyberete plastová okna s dekorem dřeva, jen těžko dnes na první pohled zvenku někdo pozná, že ze dřeva nejsou.

9) Výměna oken za plastová je technicky náročná – mýtus

Výměna oken za plastová je technicky náročná, budete muset vše z celého domu vystěhovat a vybourat kus zdi. Mýtus.

Narůstající počet instalací plastových oken a jejich výměna za stará okna vedl výrobce a dodavatele vysoce zefektivnit a výrazně zrychlit práci. Z důvodu velké poptávky si prostě nemohou dovolit věnovat celý týden na výměnu oken v jednom domě.

Dnes můžete mít nová okna v celém bytě instalovaná i za pouhý jeden den, a to včetně demontáže těch stávajících. Protože čas jsou peníze!

10) Plastová okna jsou drahá – mýtus

Plastová okna jsou drahá. Další nepravda.

Plastová okna bývala drahá možná před mnoha lety, když se jednalo o novinku. Každá novinka je drahá.

Zřejmě víte, jak rychle roste cena dřeva nebo hliníku a kovů. Oproti tomu plastová okna, jež jsou vyráběná i z recyklovaných materiálů, pořídíte za skoro nejnižší ceny na trhu. Ba ne, plastová okna patří dnes mezi nejlevnější.

Čtěte dál okenní blog a zjistěte další zajímavosti o moderních plastových oknech.

© Copyright 2020