• August

    2

    2022
  • 319
  • 0
Plastová okna – slovníček 1: Co je kování, parapet a k čemu slouží okapnice

Plastová okna – slovníček 1: Co je kování, parapet a k čemu slouží okapnice

Co je součástí okenního kování? Kde mají plastová okna parapet a okapnice? K čemu slouží odtoková drážka a okapnička? To vše i další termíny postupně odhalí rubrika „okenní slovníček“. Podívejte se na nový díl seriálu.

Odtoková drážka 

Odtokové drážky jsou otvory vyfrézované v dolní části vnějšího rámu plastových oken i těch hliníkových. Odvodňovací otvor slouží k odtoku malého množství vody, které se může nahromadit v prostoru mezi rámem a křídlem například během silného deště. Drážky je dobré dvakrát ročně zkontrolovat a případně vyčistit. 

Pro hezčí vzhled okenního rámu se do odtokové drážky zacvakává níže zmiňovaná okapnička.

Okapnička

Okapnička.
Okapnička.

Okapnička, neboli odvodňovací krytka, je malá krytka na vnější straně rámu plastového okna i balkonových dveří. Plastová okapnička zakrývá odvodňovací otvory, které slouží k odvodu vody z rámu okna.

Okenní okapnice

Okapnice chrání dřevěná eurookna před deštěm, sněhem a mrazem. Je to lišta například z hliníku, kterou výrobci oken montují do dolní části okenního rámu a křídla. Právě tam dochází k největšímu opotřebení povětrnostními vlivy. Během silného deště a sněžení voda stéká po okapnici na parapet a nezůstává na dřevě. Některé okapnice se lepí, jiné jsou připevněny pomocí klipsů.

Okenní kování

Okenní kování.
Okenní kování.

Plastové okno je po celém obvodu osazené kováním. Kování oken tvoří několik kovových prvků, pomocí kterých okno otevřete, zavřete, sklopíte nebo nastavíte do polohy mikroventilace. Součástí kování je například klika, panty, uzamykací čepy, polohovací pojistka nebo sklopné nůžky u sklopných oken. Výrobci jej do oken upevňují pomocí šroubů. 

Jednou až dvakrát ročně je potřeba kování promazat silikonovým olejem následně po vyčištění oken. Údržbu plastových oken budeme probírat v dalších článcích.

Parapet

Okenní parapet.
Okenní parapet.

Parapet je deska, která kryje zdivo pod plastovým i jiným oknem v exteriéru a v interiéru. Parapety jsou vyrobené z plastu, pozinkovaného ocelového plechu, hliníku, dřevotřísky nebo litého mramoru. Na venkovní parapety si často obyvatelé domů umisťují květináče, na vnitřní parapet květiny a dekorace.

Pod pojmem parapet se také označuje vyzdívka pod oknem vedoucí od podlahy k oknu.

Odhalte další pojmy v našem slovníku pojmů na blogu O oknech.

© Copyright 2020