• December

    22

    2022
  • 1363
  • 0
Co dělat, když plastová okna profukují?

Co dělat, když plastová okna profukují?

S příchodem podzimu a větrných dní se vám může zdát, že plastová okna trochu profukují. Co je třeba zkontrolovat a jak tomu zamezit? Dá se opravit nebo vyměnit těsnění svépomocí? Zjistěte, jak postupovat, když vám okna „táhnou“.

Kde plastová okna nejčastěji profukují?

Okna nejčastěji přestanou těsnit mezi křídlem a rámem. Důvodů může být několik. Buď je opotřebované těsnění, anebo je problém s panty a okenním kováním a bude třeba okna seřídit. Jen správně seřízená okna dobře těsní.

Okna však mohou profukovat i mezi sklem a křídlem, v tom případě je okno špatně zasklené a musíte zavolat servisního technika. Pokud prochází vzduch mezi rámem a ostěním, je okno špatně nainstalované, případně dodavatel použil nekvalitní izolant.

Jak otestovat netěsnost plastových oken

1) Zkontrolujte panty a kování

Pokud panty a okenní kování vypadá na první pohled v pořádku, vyzkoušejte vložit mezi rám a křídlo papír o formátu A4, případně slabší plastovou kartu. Pokud lze s papírem nebo kartou snadno pohybovat, bude potřeba seřídit přítlak okna, eventuelně také kování.

2) Prověřte, zda okna při zavírání nedrhnou

Jde okno špatně zavřít, křídlo při zavírání do rámu drhne nebo jde s klikou špatně otočit? Pak bude rovněž nutné okna seřídit a dotáhnout seřizovací body. Pokud si nevíte, kde přesně vám okno drhne, změřte si přesah okenního křídla na rámu.

2) Prohlédněte těsnění

Okenní těsnění je náchylné k opotřebení. Těsnění může postupem času měnit tvar, trpí střídáním vysokých a nízkých teplot. Prohlédněte těsnění po celém obvodu okna. Není natržené nebo jinak poškozené? 

3) Ujistěte se, zda jsou rámy čisté

Čištění okenního rámu plastového okna
Čištění okenního rámu plastového okna.

Zkontrolujte, zda jsou okenní rámy, funkční spára a těsnění čisté, bez nečistot. Podívejte se na 4 zásady, jak udržovat a čistit rámy plastových oken.

4) Vyzkoušejte test se zapálenou svíčkou

Zapalte čajovou svíčku a položte ji na parapet. Potom svíčkou opatrně pohybujte po obvodu okna v místě, kde okenní křídlo doléhá do rámu. Snažte se svíčku držet ve vodorovné poloze. Pozorujte plamen: je v klidu nebo se mihotá? Pokud si všimnete, že plamen změní směr nebo se mihotá, vaše okna zřejmě netěsní.

5) Půjčte si termokameru

Termokamera
Termokamera.

Termokamera vám pomůže odhalit zdroj úniku tepla a místo se špatnou izolací.

Může se hodit: Proč je dobré znát jednotku součinitele prostupu tepla Uw

Jak zamezit profukování oken?

Výměna těsnění

Kování a těsnění u plastového okna
Kování a těsnění u plastového okna.

Plastová okna jsou opatřená dvojitým dorazovým těsněním z takzvané EPDM pryže – na rámu i na křídle. Někteří výrobci zabudovávají tři těsnění, kdy mezi vnitřním a vnějším těsněním je ještě jedno středové. 

Pokud zjistíte, že je těsnění opotřebované nebo má trhliny, vyzkoušejte je vyměnit svépomocí, anebo si na výměnu pozvěte profesionály. 

Těsnění do plastových oken nelepte, ale vtlačte do drážky v okně. Těsnění vyberte podle profilu okna a velikosti drážky. Je důležité vybrat stejný typ těsnění jako je stávající – originální. Někteří prodejci plastových oken a doplňků nabízejí prodej vzorků. Můžete tak přímo na okně vyzkoušet, které těsnění je to pravé. 

Seřízení plastových oken

Seřízení přítlaku plastového okna
Seřízení přítlaku plastového okna.

Běžné seřízení okna zvládnete svépomocí pomocí 4mm šestihranného inbusového klíče. Podívejte se na podrobný návod na seřízení plastových oken

Přítlak oken seřiďte podle článku 5 kroků seřízení plastových oken na zimu. Potřebujete-li seřídit oken více, poptejte svého dodavatele plastových oken nebo si pozvěte jiného okenáře. 

Životnost uPVC oken

Všechna plastová okna mají nějakou životnost, záleží na kvalitě materiálu, konstrukce a instalace. Okna instalovaná v roce 2018 vydrží déle než okna montovaná před 20 lety. Životnost dnešních oken bývá okolo 20 let i více.

Pokud víte, že jsou vaše okna zhruba na konci životnosti, v zimních měsících pociťujete u oken chlad, budete zřejmě muset přistoupit k jejich výměně. Spočítejte si cenu nových moderních plastových oken a získejte nabídku připravenou přímo pro vás.

A také čtěte dál blog o oknech, ať získáte další rady pro výběr a používání plastových oken.

© Copyright 2020